יותר יפה, יותר ביחד, יותר שלום. ובמילים אחרות: אולימפיאדה אנתרופוסופית

מתוך: האיגרת - עלון מידע מקוון לחינוך ולדורף ואנתרופוסופיה בישראל

מופץ חינם | גיליון מספר 44, 1.5.13

לפעמים, הכי קל להסביר מה מיוחד בחינוך ולדורף דרך דוגמאות. ומידי פעם קורה שהדוגמאות גם מצטלמות מצוין (כפי שתראו בתמונות שבסוף הכתבה). כזה הוא המקרה עם האולימפיאדה הארצית, שהיא חלק מתוכנית הלימודים של כיתה ה' בחינוך ולדורף. בשבוע שעבר התקיימה אולימפיאדה נוספת, וניצלנו את ההזדמנות לשוחח עם איל בלוך, מוותיקי חינוך ולדורף בישראל ומוביליו. בלוך, שהחל לחנך בירושלים בשנת 1996, היה שותף גם לייסוד האולימפיאדה בארץ, והוא התפנה לומר לנו כמה מילים על המחשבה שעומדת מאחוריה. "אחד העקרונות באנתרופוסופיה, שבא לידי ביטוי בחינוך ולדורף, הוא שיש הקבלה בין התפתחות העולם להתפתחות האדם. כיתה ה' מקבילה לתקופת יוון הקלאסית, ובשתיהן יש איזון, הרמוניה ואסתטיקה שבאים לידי ביטוי, בין היתר, בפרופורציות של גוף הילד בגיל הזה. באולימפיאדה יש שיקוף להתפתחות הילד, אך המבט הוא עם הפנים קדימה. השאלה החינוכית היא "איך מחנכים את הילד לחיות בשלום". זו המהות החינוכית שעובדים איתה.

כיצד זה בא לידי ביטוי?

באולימפיאדה של הוולדורף, כמו באולימפיאדה של יוון העתיקה, עוסקים בחמש מקצועות הספורט הקלאסיים: ריצה, קפיצה, האבקות, זריקת דיסקוס, והטלת כידון. אבל אנחנו לא שואלים כמה רחוק זרקת את הכידון, אלא כמה יפה הייתה התנועה שלך; לא האם הכרעת את היריב שלך בהאבקות, אלא האם התמודדת איתו באצילות. אנחנו לא מעודדים תחרות, אלא מוצאים את המכנה המשותף הכי גבוה, שהוא תנועה אסתטית ביחד ולחוד.

איך זה עובד בפועל?

נפגשים לשלושה ימים בגן השלושה (הסחנה), שנבחר כמקום הכי מתאים כי יש בו את כל התנאים הדרושים וגם נמצא בו מוזיאון ליוון העתיקה. כל כיתות ה' מגיעות, ובשנים האחרונות, בגלל עלייה בכמות הכיתות, התחלנו לפצל את האולימפיאדות לשתיים – מחוז צפון ומחוז מרכז / דרום. הילדים מתחלקים לקבוצות מעורבות – כל קבוצה מורכבת מילדים בבתי ספר בכל הארץ, וביחד הם מתאמנים באתלטיקה.

אז לדעתך האולימפיאדה היא למעשה חינוך לשלום.

לדעתי זה חינוך לשלום במיטבו. צריך לזכור שגם האולימפיאדה המקורית הייתה התשובה שנתן האורקל מדלפי לשאלה כיצד מביאים שלום ליוון שהייתה אז שסועה ממלחמות. הרעיון שלו היה להתמיר את כישורי הלחימה לאתלטיקה. בתקופת האולימפיאדה הייתה נכנסת לתוקפה ה"איקיחריה" – הפסקת האש הקדושה. גם באולימפיאדה של הוולדורף נשבעים בטקס הפתיחה את שבועת האיקיחיריה. השנה, לבקשת המורה של הכיתה משפרעם, נאמרה השבועה בשתי שפות – עברית וערבית.

נועם שרון

צילומים מהאולימפיאדה: טל גליק

 הטלת כידון

הטלת כידון

טקס הפתיחה

טקס הפתיחה